Josip Rešetar

Datum objave: 28. 11. 2017.

Nedavno istraživanje je pokazalo kako paleolitski obrazac prehrane povećava rizik od nedostatka minerala joda što posljedično nameće pitanje potrebe uvođenja dodatka prehrani s jodom.

U dvogodišnju skandinavsku prospektivnu studiju, čiji je cilj bio redukcija tjelesne mase, bilo je uključeno 70 pretilih žena. Ispitanice su nasumično raspoređene u dvije skupine: skupinu koja je slijedila obrazac paleolitske prehrane ili pak u skupinu čija je prehrana bila kreirana po skandinavskim prehrambenim preporukama (NNR). Na početku istraživanja ispitanice u obje grupe imale su slične koncentracije joda nakon izvršenog mjerenja metodom 24-satne koncentracije i izlučivanja joda.

Tijekom trajanja studije primjećeno je pogoršanje statusa joda kod ispitanica koje su slijedile obrazac paleolitske prehrane, dok je status joda kod ispitanica koje su slijedile NNR ostao nepromijenjen. Dodatno, kod ispitanica na paleo prehrani došlo je do blagog poboljšanja statusa joda u periodu između šestog mjeseca i kraja studije, međutim isti se pripisuje povremenom odstupanju ispitanica od zadanog paleo obrasca prehrane.

Iako je aktualna studija potvrdila da paleolitski obrazac prehrane kratkotrajno može dovesti do smanjenja tjelesne mase, upitne su zdravstvene posljedice do kojih bi moglo dovesti dugotrajno provođenje.

U svakom slučaju uvođenje  joda u obliku dodatka prehrani svakako se smatra poželjnim, osobito ako je provođenje paleolitskog obrasca prehrane dužeg vremenskog intervala.

Izvor: European Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari