Da sladoled nije nimalo problematičan medij odnosno „nosač“ poželjnih probiotika i prebiotika, dokazuje nam novo talijansko istraživanje / pokus provedeno na Sveučilištu Studi del Molise.
Usprkos početnom skepticizmu, zabrinutosti oko negativnog utjecaja niske temperature na bakterije, utjecaja bakterijskih kultura na okus i miris, utjecaj prebiotika (topivih vlakana) na strukturu sladoleda, finalni proizvod pokazao se iznenađujuće dobrim.
Redukcija bakterija nije zamijećena niti pri temperaturama smrzavanja i skladištenja (-20°C), a funkcionalne osobine, okus, izgled, tekstura i kvaliteta ostale su nepromijenjene.
Tako je 80 grama sladoleda (uobičajena porcija) organizmu osigurala najmanje 107 živih bakterija (probiotika), što je doza potrebna za privremenu kolonizaciju probavnog sustava i sve posljedične pozitivne učinke. Što se tiče prebiotika, uočena je da 2,5% inulina pruža optimalnu čvrstoću sladoleda te osigurava 40% potrebnog dnevnog unosa.
Izvor: Journal of Dairy Science