Datum objave: 31. 12. 2012.

Konzumacija namirnica bogatih mastima i jednostavnim šećerima može uzrokovati kemijske promjene u mozgu te stvoriti osjećaj sličan apstinencijskoj krizi ovisnika o drogama, tvrdi studija provedena na miševima i objavljena u časopisu International Journal of Obesity.

Znanstvenici su kroz period od 6 tjedana miševe podijeli u dvije skupine: jedna je hranjena niskomasnom , a druga visokomasnom dijetom te su na taj način htjeli uočiti kako različite namirnice utječu na njihovo ponašanje. Miševi koji su konzumirali dijetu bogatu mastima su počeli patiti od tjeskobe te su osjećali strah prilikom boravka u otvorenim prostorima. Prema autorima studije, ovo iskustvo miševa je fizički promjenilo njihov mozak.

Promjene mozga u miševa hranjenih s obilje masti povezane su s molekulom CREB važnom za funkcioniranje mozga te višim razinama hormona stresa - kortikosterona. Navedene molekule povezuju se sa depresijom i ciklusom negativnog ponašanja.

Ovo istraživanje imalo je slične rezultate prijašnjim istraživanjima koji su pokazali da dijete bogate mastima i jednostavnim šećerima mogu dovesti ne samo do pretilosti već i promjeniti neurokemiju mozga uzrokujući povećanu konzumaciju hrane i ovisničko ponašanje.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari