Maja Biličić

Datum objave: 06. 04. 2018.

Osobe s uznapredovalim stadijem karcinoma debelog crijeva koje učestalo konzumiraju orašaste plodove imaju znatno niži rizik od smrti i ponovne pojave karcinoma od onih koji ih ne konzumiraju redovito, otkriveno je u velikom istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Clinical Oncology.

U istraživanju je sudjelovalo 826 ispitanika u prosjeku 6,5 godina nakon operacije i kemoterapije.

Proučavanjem njihovih podataka utvrdilo se da osobe koje konzumiraju najmanje 30 g orašastih plodova dva puta tjedno imaju 42% veće šanse za preživljavanje. Ovaj se postotak povećava kod osoba koje konzumiraju orašaste plodove koji rastu na stablima, poput badema, oraha, lješnjaka, indijskih oraščića ili pekan oraha (u usporedbi s kikirikijem).

Ranija su istraživanja ukazala na mnoge zdravstvene prednosti orašastih plodova, uključujući i smanjenje inzulinske rezistencije koja u krajnjem slučaju može dovesti do pojave dijabetesa.

Pacijenti s karcinomom debelog crijeva imali su lošije ishode ako im je način života uključivao ponašanja koja mogu  dovesti do inzulinske rezistencije, kao što su manjak tjelovježbe ili prehrana bogata ugljikohidratima.

Stoga znanstvenici naglašavaju važnost upravo suprotnog ponašanja – onog koje dovodi do smanjenja inzulinske rezistencije, uključujući i konzumaciju orašastih plodova.

Pošalji prijatelju na email

Komentari