Datum objave: 15. 02. 2017.

Nova istraživanja bave se ispitivanjem utjecaja otpornog škroba na zdravlje. Ovu vrstu škroba probavni sustav ne može se probaviti pa se stoga smatra vrstom dijetalnih vlakana. Nalazimo ga u bananama, krumpiru, žitaricama i mahunarkama, no ima ga i u mnogim drugim, procesiranim prehrambenim proizvodima.

U posljednje se vrijeme mnoga istraživanja osvrću na otporni škrob i njegov utjecaj na sitost, zdravlje crijeva i razinu glukoze u krvi. U pregledu istraživanja utvrđeno je da se konzumiranjem otpornog škroba može regulirati i razina glukoze u krvi, a stvaraju se i kratkolančane masne kiseline zaslužne za izazivanje sitosti te zdravlje crijeva.

Ovi rezultati ukazali su na pozitivan utjecaj otpornog škroba na zdravlje, no potrebna su daljnja istraživanja koja će pokazati djeluje li on jednako u svim populacijama.

Izvor: Wiley

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: škrob,

Komentari