Ela Lučić

Datum objave: 28. 05. 2020.

U prethodno provedenim ispitivanjima pokazalo se kako peptidi kolagena pružaju višestruke prednosti, posebno u zdravlju kože, zglobova i oporavku kostiju. Međutim, kako bi u potpunosti razumjeli stanične mehanizme koji su odgovorni za navedene učinke, znanstvenici su nastojali ispitati značajne promjene kroz koje peptidi kolagena prolaze tijekom probave i apsorpcije u ljudskom organizmu.

Potvrđujući rezultate prethodnih istraživanja o bioraspoloživosti, nedavno provedena studija daje koristan uvid u modifikacije ispitivanih peptida kolagena koji su podvrgnuti probavi i apsorpciji. 

Kombinirajući pretklinički i klinički pristup, cilj ispitivanja bio je oponašanje procesa ljudske probave i apsorpcije nakon unosa 4 različite vrste peptida kolagena koji su potjecali iz različitih životinjskih izvora i razlikovali se s obzirom na molekularnu masu. Primijenjena je vrhunska tehnologija koja omogućuje prepoznavanje frakcija nutrijenata dostupnih za apsorpciju u tankom crijevu, pružajući vrijedne informacije o bioraspoloživosti peptida kolagena.

U ispitivanju je sudjelovalo 12 dobrovoljaca koji su dobili 25 grama peptida kolagena u obliku dodatka prehrani. Uzorci krvi prikupljeni nakon unosa dodatka prehrani omogućili su pouzdano ispitivanje sastava apsorbiranog kolagena. Znanstvenici su proveli komparativnu analizu sastava peptida kolagena, njihove in vitro probave i humanog seruma, pružajući pregled sastava peptida kolagena prije te nakon probave i apsorpcije. 

Rezultati su pokazali kako je na ispitivanim peptidima kolagena došlo do značajne promjene tijekom probave i apsorpcije. 

Prosječna molekulska masa smanjivala se kako su proizvodi bili izloženi enzimima za probavu i razgrađeni na manje peptide. Otkriveno je kako proizvodi iz različitih životinjskih izvora postaju sličniji kada se smanji njihova prosječna molekulska masa tijekom probave i procesa apsorpcije.

Analiza seruma otkrila je prisutnost bioaktivnih dipeptida koji sadrže hidroksiprolin u krvi nakon unosa peptida kolagena. Ovi dipeptidi (hidroksiprolin-glicin i prolin-hidroksiprolin) značajno su doprinijeli ukupnom porastu hidroksiprolina u krvi, karakteristične aminokiseline kolagena. U budućnosti je potrebno provesti što više studija ove vrste kako bi se potvrdila bioraspoloživost proizvoda te na taj način osigurala njegova kvaliteta. 

Izvor: Analytical and Bioanalytical Chemistry

Pošalji prijatelju na email

Komentari