Datum objave: 02. 05. 2016.

U novom istraživanju objavljenom u časopisu Aging, znanstvenici su otkrili šest novih proteina koji bi mogli razjasniti stanične mehanizme povezane sa starenjem i bolestima koje ono sa sobom nosi, poput dijabetesa, Alzheimerove bolesti i karcinoma.

Navedeno istraživanje zapravo se nadovezalo na ispitivanje proteina humanina i MOTS-c-a, hormona koji imaju ključnu ulogu u metabolizmu i razvoju bolesti povezanih sa starenjem. Za razliku od većine drugih proteina, „kodovi“ za proizvodnju humanina i MOTS-c-a se nalaze u mitohondrijima, a ne u staničnoj jezgri. Tako je krenula potraga i za drugim značajnim, još neotkrivenim proteinima koji su kodirani u mitohondrijima, staničnim organelima u kojima se proizvodi energija za opskrbu stanice.

Novootkrivenih šest proteina svrstano je u skupinu nazvanu SHLP, a ispitivanja na ljudskim i životinjskim stanicama pokazala su da se njihove razine i uloge znatno razlikuju u različitim tkivima. Primjerice, SHLP 2 je pokazao antidijabetičko i potencijalno neuroprotektivno djelovanje, pa tako i moguću ulogu u zaštiti od dijabetesa i Alzheimerove bolesti, dok je za SHLP 6 primijećeno da potiče smrt tumorskih stanica.

Zaključeno je da SHLP-proteini imaju bitnu ulogu u regulaciji metabolizma i određivanju „sudbine“ stanica te da bi još podrobniji uvid u njihove uloge u budućnosti mogao koristiti u osmišljavanju novih lijekova za neke bolesti današnjice.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: stariji,

Komentari