Datum objave: 20. 09. 2012.

Izlaganje bisfenolu A (BPA) u ranoj dobi pojačava anksioznost utječući na ekspresiju gena u dijelu mozga koji igra ulogu u oblikovanju odgovora na strah i stres. Prema studiji objavljenoj u online izdanju časopisa PLoS ONE prehrana bogata sojom može smanjiti ovaj efekt.

BPA je organska industrijska kemijska tvar koja ima svojstva slična hormonu estrogenu. Korisiti se u proizvodnji plastičnih boca, limenki za piće isl.

Za potrebe istraživanja, znastvenici su uzgojili 5 grupa miševa i pratili ih od gestacijskog razdoblja do adolescencije. Dvije grupe izložene su niskoj dozi BPA – od toga je jedna dobivala prehranu bogatu sojom, a druga grupa prehranu koja nije sadržavala soju. Druge dvije grupe hranjene su prehranom bogatom sojom i nisu bile izlagane BPA-u, dok je peta grupa bila izložena estrogenu i dobivala je prehranu bez soje.

Rezultati su pokazali da su miševi izloženi BPA-u, i koji su dobivali prehranu bez soje imali znatno veći stupanj anksioznosti u odnosu na miševe koji su izloženi kemikaliji i koji su konzumirali prehranu bogatu sojom.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: soja,

Komentari