Datum objave: 02. 10. 2012.

Jednako kao što se ženama koje žele zatrudnjeti te trudnicama u ranim mjesecima trudnoće preporuča unos folne kiseline, novo istraživanje nagoviješta da bi se slične preporuke mogle uskoro davati i za kolin.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu The FASEB Journal, konzumacija većih količina kolina – nutrijenta prisutnog u jajima i mesu – tijekom trudnoće, može smanjiti osjetljivost potomaka na bolesti povezane sa stresom te kronična stanja poput hipertenzije kasnije u životu.

Istraživači su pronašli da povećan unos kolina prehranom može promijeniti epigenetičke markere u fetusu. Vrlo je značajno da ti markeri, na koje kolin djeluje, reguliraju osovinu hipotalamus-hipofiza-nadbubrežna žlijezda (HPA osovina), koja kontrolira doslovno sve hormonske aktivnosti u organizmu, uključujući stvaranje kortizola koji, između ostaloga, predstavlja odgovor na stres te regulira metabolizam.

Više kolina u majčinoj prehrani vodi ka većoj stabilnosti HPA osovine te posljedično manjoj koncentraciji kortizola u fetusu. Prethodna istraživanja su pokazala da rana izloženost kortizolu, koja se javlja najčešće kao posljedica majčine anksioznosti ili depresije, može povećati rizik novorođenčeta za razvoj metaboličkih bolesti ili bolesti povezanih sa stresom kasnije u životu.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Trudnoća i dojenje,

Komentari