Vitaminoteka

Datum objave: 10. 10. 2016.

Upotrebom nove, brze kamere u kombinaciji s elektronskim mikroskopom, znanstvenici su uspjeli uhvatiti slike proteina STRA6. Taj je mali protein dio membrane ljudskih stanica, a odgovoran je za prijenos vitamina A u stanicu.

Vitamin A je esencijalan svim sisavcima. Najvažniji je zbog toga što je sastavni dio receptora za svjetlo u ljudskom oku te je od ključne važnosti za normalan razvoj posteljice i ploda. Ovo istraživanje i fotografije proteina STRA6, koje su otkrile nekoliko neobičnih značajki, objavljene su u časopisu Science.

Prije ovog otkrića, način na koji protein STRA6 uvodi vitamin A u stanicu bio je potpuna enigma. Za razliku od većine prijenosnika, koji izravno ulaze u interakcije s tvarima koje prenose, STRA6 koristi posredni protein koji vitamin A prenosi u krvotok. Otkriće strukture proteina STRA6 značajno je jer bi moglo pomoći u otkrivanju mehanizma djelovanja drugih, sličnih prijenosnika.

Nova tehnologija bila je ključni element koji je doveo do fotografija proteina STRA6. Povezivanjem kamere s elektronskim mikroskopom biolozima je omogućeno da po prvi put jasno vide sitne strukturne detalje unutrašnjosti ljudske stanice. Nova kamera je znatno brža i omogućava snimanje filma „kretanja“ molekula iz kojeg se onda izrezuju jasnije i oštrije fotografije. Zanimljiv je podatak da su istraživači upotrijebili oko 70 000 takvih fotografija proteina STRA6 kako bi stvorili njegov trodimenzionalni model.

Pretpostavka je mehanizma djelovanja proteina STRA6 da štiti stanice od ulaska prevelike, toksične količine vitamina A u stanicu, ali to tek treba utvrditi.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitamin A,

Komentari