Datum objave: 27. 04. 2010.

Aronija je bobičasto voće žarko crvene do tamno ljubičaste boje, a raste u šumama američkog kontinenta.

Znanstvenici su proučavali učinak ekstrakta aronije, davanog tijekom duljeg vremenskog perioda laboratorijskim miševima u stanju povišene glukoze u krvi, a koje prethodi razvitku dijabetesa. Takvo predijabetičko stanje je izazvano hranjenjem miševa prehranom bogatom fruktozom tijekom 6 tjedana čime su miševi postali rezistentni na inzulin.

Miševima kojima je davana voda s dodatkom ekstrakta aronije smanjila se ukupna tjelesna masa u usporedbi s kontrolnom skupinom kojoj nije davan ekstakt aronije. Također s ekstraktom aronije došlo je do smanjenja koncentracije glukoze te triglicerida, ukupnog kolesterola i LDL kolesterola u krvi što nije bio slučaj kod kontrolne skupine. Osim toga rezultati studije pokazuju djelovanje ekstrakta aronije na mnogobrojne promjene ekspresije gena koji dovode do stanja kronične upale, a možda i razvitka karcinoma.

Ovo je još jedno u nizu sve većeg broja istraživanja koja upućuju na blagodati aronije na zdravlje zahvaljujući njenim snažnim antioksidativnim svojstvima.

Izvor: Experimental Biology 2010 meeting in Anaheim, CA

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: antioksidansi,

Komentari