Prehrana bogata ribom i mahunarkama može odgoditi pojavu menopauze, za razliku od prehrane bogate rafiniranim ugljikohidratima koja je može ubrzati, zaključak je novog istraživanja objavljenog u časopisu Journal of Epidemiology & Community Health.
U istraživanju je promatrano 914 ispitanica koje su prirodno prošle razdoblje menopauze između 40. i 65. godine, pri čemu je prosječna dob menopauze ispitanica bila 51 godina. Poznato je da na pojavu menopauze utječu različiti genetski, okolišni i psihološki čimbenici, a neke studije svrstavaju i prehranu unutar toga skupa.
Kako bi ispitali utjecaj prehrane na pojavu menopauze, znanstvenici su pratili prehranu ispitanica putem upitnika o učestalosti konzumacije namirnica.
Rezultati su pokazali da je svaka dodatna porcija rafiniranih ugljikohidrata dnevno bila povezana s ranijom pojavom menopauze za 1 i pol godinu. Suprotno tome, svaka dodatna porcija masne ribe i mahunarki bila je povezana s odgodom prirodnog nastupa menopauze za čak 3 godine.
Budući da je istraživanje opažajnog karaktera ne mogu se povući snažne uzročno-posljedične veze, međutim to nipošto ne umanjuje doprinoseći učinak prehrane na nastup razdoblja menopauze.