Antonia Vlašić

Datum objave: 18. 01. 2022.

Prema rezultatima novog istraživanja iz Engleske, otkriven je lijek koji bi mogao povećati toleranciju na kikiriki kod djece i mladih osoba u dobi između 4 i 17 godina.

Alergija na kikiriki smatra se jednom od najčešćih alergija na hranu kod djece i najčešćih alergija na hranu sa smrtnim ishodom. U Europi i Sjevernoj Americi, više od 6 milijuna ljudi pati od alergije na kikiriki, uključujući do 8% djece i 2-3% odraslih osoba. Poznato je kako se alergije na mlijeko i jaja uglavnom prerastu do dobi od 5-10 godina, međutim, alergija na kikiriki u 80-85% slučajeva traje cijeli život. Osobe koje pate od alergija na hranu često mogu biti anksiozne što utječe na kvalitetu njihovog života.

Novi lijek djeluje na način da postupno povećava količinu proteina iz kikirikija, odnosno, postupno povećava toleranciju organizma na male količine kikirikija te na taj način smanjuje vjerojatnost od ozbiljnih alergijskih reakcija prilikom slučajne izloženosti kikirikiju. Osobe koje imaju alergiju i dalje neće moći slobodno konzumirati kikiriki, ali u slučaju njegove konzumacije imat će slabiju alergijsku reakciju. Kada se pacijenti odluče za uzimanje ovog lijeka, morat će boraviti u klinici koja može liječiti anafilaksiju sve dok se ne naviknu na tu dozu kikirikija, a zatim će prilikom svakog idućeg povećanja doze morati ponovno dolaziti u kliniku. Lijek je odobrio Nacionalni institut za zdravlje i kliničku izvrsnost (NICE, engl. National Institute for Health and Care Excellence).

Rezultati kliničkih istraživanja pokazali su kako je ovaj lijek za više od 50% povećao broj osoba u dobi između 4 i 17 godina koje mogu podnijeti minimalno 1000 mg proteina iz kikirikija, u odnosu na placebo, što je otprilike jednako količini od 3 kikirikija.

Znanstvenici smatraju kako bi ovaj lijek mogao poboljšati kvalitetu života djece i mladih osoba koje imaju alergiju na kikiriki. Također, roditeljima i njegovateljima mogao bi pružiti dodatnu sigurnost jer u slučaju da njihova djeca budu izložena konzumaciji kikirikija, neće doći do ozbiljne alergijske reakcije.

Izvor: The Lancet Child & Adolescent Health

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alergija, Kikiriki,

Komentari