Vitaminoteka

Datum objave: 19. 01. 2015.

Resveratrol je dobro poznati spoj iz crnog vina i grožđa koji se povezuje s brojnim povoljnim učincima na zdravlje, a u novom američkom istraživanju otkriven je novi mehanizam djelovanja ove molekule.

U istraživanju, dvojica američkih stručnjaka proučavali su utjecaj resveratrola na enzim TyrRS, koji na sebe veže aminokiselinu zvanu tirozin te joj pomaže pri ugradnji u proteine tijekom njihove sinteze. Istraživači su odabrali baš taj enzim jer je u prijašnjim istraživanjima zapaženo da tijekom stresnih stanja može ući u staničnu jezgru gdje pomaže zaštititi genetski materijal od oštećenja. Također, poznato je da resveratrol posjeduje slična kemijska svojstva kao aminokiselina tirozin.

Korištenjem rendgenske kristalografije i drugih testova, istraživači su otkrili da se resveratrol može vezati za enzim TyrRS te da njegovo vezanje potiče enzim na ulazak u jezgru. Primijetili su i da jednom kada dospije u jezgru, enzim s vezanim resveratrolom može posrednim ili neposrednim putem „uključiti“ nekoliko gena čija je aktivnost povezana s dugovječnosti te suzbijanjem razvoja tumora.

U sklopu rada, autori su rezultate potvrdili i u dodatnom istraživanju na miševima, a procijenili su kako je za „pobuđivanje“ ovog učinka resveratrola dovoljno popiti tek par čaša crnog vina.

Izvor: Nature

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: ostali dodaci prehrani, resveratrol,

Komentari