Antonia Vlašić

Datum objave: 23. 11. 2021.

Znanstvenici su otkrili metodu koja bi mogla postati nova terapija protiv pretilosti, a ona uključuje spoj izoliran iz biljke koja se povezuje sa štetnim nuspojavama.

Celastrol je spoj izoliran iz ekstrakta korijena biljke Tripterygium wilfordii iz Kine. Prethodne studije su dokazale njegovu učinkovitost u sprječavanju pretilosti kod miševa. Iako se pokazalo da ovaj spoj izaziva povišeni krvni tlak i pojavu letargije kod miševa, znanstvenici nastoje ispitati njegovo djelovanje kako bi mogli razviti sigurne tretmane za mršavljenje kod ljudi.

Nova studija je proučavala stanice u mozgu koje se nazivaju POMC (proopiomelanokortin) neuroni, koje se povezuju sa smanjenim apetitom, nižom razinom glukoze u krvi i povećanim sagorijevanjem energije.

Rezultati istraživanja su pokazali kako POMC neuroni igraju ključnu ulogu u tome kako celastrol utječe na gubitak tjelesne mase. Miševi koji su bili hranjeni celastrolom su izgubili 7 % tjelesne mase u 2 tjedna iako su bili na prehrani s visokim udjelom masti.

Uočena je smanjena aktivnost PERK proteina, koji se nalaze u istom dijelu mozga kao i POMC neuroni. Otkriveno je kako brisanje PERK proteina iz navedenih neurona može replicirati veliki dio učinaka celastrola na mršavljenje, samo bez štetnih nuspojava koje se povezuju s različitim lijekovima protiv pretilosti.

Iako se celastrol prodaje kao dodatak prehrani, NIH (National Institutes od Health) upozorava kako znanstvenici nemaju dovoljno podataka o njegovoj sigurnosti i učinkovitosti. Smatraju kako su potrebna daljnja ispitivanja i na drugim stanicama u mozgu osim POMC neuronima da bi se utvrdio siguran učinak celastrola na gubitak tjelesne mase. Navode kako bi provedena istraživanja mogla doprinijeti razvoju učinkovitijih terapija u liječenju pretilosti i dijabetesa.

Izvor: UT Southwestern Medical Center

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: biljni ekstrakti, mršavljenje,

Komentari