Maja Biličić

Datum objave: 16. 05. 2018.

Nedavno istraživanje provedeno na miševima bavilo se pitanjem zašto alkohol i šećer izazivaju žeđ, a dovelo je do otkrića mehanizama zaslužnih za sprječavanje dehidracije.

Ranijim istraživanjima pronađen je hormon FGF21 u jetri čija se proizvodnja potiče u slučaju konzumacije šećera ili alkohola, te koji u hipotalamusu u mozgu stimulira žeđ kako bi spriječio dehidraciju.

Novije istraživanje na miševima potvrdilo je da hormon FGF21 regulira hidraciju u slučaju neadekvatnog unosa hranjivih tvari. Naime, u jednom od istraživanja na miševima znanstvenici su uočili da zdravi miševi i miševi bez spomenutog hormona piju jednaku količinu vode dok se hrane uobičajenom mišjom hranom.

Međutim, kod ketogene prehrane zdravi miševi piju mnogo više tekućine od miševa bez hormona FGF21 koji bi inače potaknuo unos vode kao odgovor na neuravnoteženi unos hranjivih tvari.

U istraživanju provedenom na ljudima sudjelovao je 21 ispitanik kojemu je nasumično ponuđen sok ili mješavina alkohola i soka. Četiri su sata, svakih sat vremena, znanstvenici mjerili razinu FGF21 u njihovoj krvi te su uočili njegovu najvišu razinu 2 sata nakon konzumacije pića, koja se zatim snizila, čime su potvrdili ranije dobivene podatke.

Znanstvenici na temelju ovih rezultata pretpostavljaju da bi se FGF21 u budućnosti mogao koristiti kao lijek za ograničavanje konzumacije alkohola i njegovih posljedica na ljude. Ovim su istraživanjem utvrdili da bi, uz unos hrane, češće u obzir trebali uzeti i hidraciju te njen utjecaj na metabolizam.

Izvor: Cell Metabolism

 

 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alkohol, dehidracija, šećer,

Komentari