Josip Rešetar

Datum objave: 14. 05. 2018.

Smanjena mogućnost održavanja tjelesne temperature u okolišu s nižim temperaturama mogla bi biti čimbenik koji doprinosi riziku od razvoja pretilosti, zaključak je novog istraživanja.

U istraživanju na miševima pronađeno je da su miševi koji imaju nedostatak ionskog kanala vezanog uz osjećaj hladnoće, TRPM8, u okolišu s nižim temperaturama skloni konzumiranju hrane u vremenu kada miševi uobičajeno spavaju.

Rezultati su pokazali da miševi koji imaju nedostatak TRPM8 kanala gube više topline u odnosu na miševe kod kojih je prisutan TRPM8. To objašnjava zašto miševi s nedostatkom TRPM8 kanala imaju veći unos hrane. Oni naprosto višim unosom hrane nastoje osigurati dovoljnu količinu topline u periodu gladovanja.

Štoviše, produženo hranjenje kod miševa s nedostatkom TRPM8 kanala javlja se od rođenja te kasnije rezultira pojavom pretilosti i povišene razine glukoze u krvi.

Prema riječima voditeljice istraživanja, ovo otkriće nudi novi pogled na problem pretilosti budući da je prvo koje povezuje sustav regulacije topline i unos hrane.

Izvor: Society for Neuroscience

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Debljina i mršavljenje,

Komentari