Josip Rešetar

Datum objave: 19. 01. 2018.

Stimulansi povezani s hranom mogu prouzrokovati veću žudnju za hranom što posljedično može dovesti do prejedanja, zaključak je novog psihološkog istraživanja objavljenog u časopisu Clinical Psychological Science.

Istraživanje je obuhvatilo 112 ispitanika koji su nasumično raspoređeni u laboratorij brze hrane, koji je bio dizajniran po uzoru na uobičajne restorane brze hrane, ili pak u neutralni laboratorij. Ispitanici su jedan sat nakon ručka dobili žetone kojima su mogli kupiti brzu hranu u laboratoriju brze hrane ili ih pak iskoristiti na neku drugu aktivnost kao što je primjerice igranje video igrica. Istraživanje se fokusiralo na tri komponente ispitanika: glad, želju i preferenciju.

Rezultati su pokazali da je kod ispitanika smještenih u laboratorij brze hrane bio izraženiji osjećaj gladi u odnosu na ispitanike u neutralnom okruženju. Dodatno, ispitanici su u laboratoriju brze hrane unosili dodatnih 220 kilokalorija zbog stimulansa povezanih s hranom.

Međutim, prehrambeni stimulansi nisu utjecali na povećanje želje i preferencije za provođenjem vremena na video igricama, što potvrđuje da je učinak specifično povezan s hranom.

Znanstvenici tvrde da je gotovo nemoguće izbjeći različite prehrambene stimulanse u svakodnevnom životu koji podsvijesno uzrokuju epizode prejedanja i značajno povećavaju rizik od pretilosti. Izbjegavanje restorana brze hrane ili oglasa putem društvenih mreža samo su neke od strategija kojim se problem može ublažiti.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Debljina i mršavljenje, žudnja,

Komentari