Maja Biličić

Datum objave: 19. 03. 2018.

Nedavno je u časopisu Cell Metabolism objavljeno istraživanje o utjecaju enzima na kontrolu potrošnje energije kod pretilosti i tijekom posta.

Ljudski organizam sprema energiju i kontrolira njenu potrošnju kako bi je sačuvao za trenutke kada je ona prijeko potrebna, tako osiguravajući preživljavanje u slučaju gladi.

U novom su istraživanju znanstvenici ustanovili da je upravo za kontrolu potrošnje energije, odnosno sagorijevanje kalorija zaslužan enzim TBK1 (TANK vezujuća kinaza). Proučavajući miševe otkrili su povratne veze koje reguliraju metabolizam.

Jedna od njih aktivacija je signalnog puta koju potiče kronični stres izazvan pretilošću. Ovaj signalni put kod pretilosti aktivira enzim TBK1 te se gasi regulator potrošnje energije i dolazi do pohrane viška masti. Međutim, brisanje enzima TBK1 iz masnih stanica miševa pokazalo je ponovno pokretanje potrošnje energije, što je pak dovelo do učestalih upala.

Drugim riječima, aktivacijom spomenutog enzima smanjuju se upale, ali se pohranjuje višak masti, a brisanjem enzima dolazi do gubitka tjelesne mase, no i do učestalih upala. Kod miševa normalne tjelesne mase nisu uočene nikakve promjene.

Nadalje, otkriveno je da protuupalni lijek amleksanoks uz aktivirani enzim TBK1 kod pretilih miševa može pomoći u gubitku tjelesne mase, dok istovremeno poboljšava i osjetljivost na inzulin.

Znanstvenici pretpostavljaju da bi izmjena signalnog puta mogla poboljšati metabolizam i potaknuti potrošnju energije, no za uspjeh u tom području potrebno je i smanjiti unos energije putem djelotvornih dijeta.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Debljina i mršavljenje,

Komentari