Antonia Vlašić

Datum objave: 03. 12. 2021.

Novo istraživanje otkrilo je specifične crijevne bakterije koje bi se mogle koristiti kao biomarkeri za identifikaciju osoba sa sindromom iritabilnog crijeva (IBS, engl. Irritable Bowel Syndrome), koje bi mogle imati koristi od prehrane s niskim unosom FODMAP-a.

IBS je stanje koje pogađa na tisuće ljudi svaki dan i utječe na kvalitetu njihovog života. Međutim, još uvijek se slabo razumije način na koji su crijevni mikrobiom i simptomi IBS-a povezani. Brojna istraživanja pokazala su kako prehrana s niskim unosom FODMAP-a može utjecati na poboljšanje simptoma IBS-a. Navedena prehrana može biti teška za provođenje iz razloga što je potrebno izbaciti određene namirnice poput voća, povrća, mlijeka i pšeničnih proizvoda te često od pojedinca zahtijeva da više vremena posveti planiranju i pripremi jela.

U novoj studiji sudjelovalo je 112 osoba koje ili boluju od IBS-a ili žive s njima te su se proučavale i uspoređivale bakterije u njihovoj mikrobioti. Znanstvenici su identificirali dva različita profila mikrobioma kod osoba sa IBS-om. U prvoj skupini (IBS), bakterijski sastav crijeva bio je sličan kao i kod zdravih osoba, dok je u drugoj skupini (IBSP) bio različit. Obje skupine i sve osobe koje su živjele s njima provodile su prehranu s niskim unosom FODMAP-a tijekom četiri tjedna.

Rezultati istraživanja pokazali su kako je kod IBSP skupine došlo do dramatičnih promjena u sastavu crijevnih bakterija te je nakon četiri tjedna njihova mikrobiota nalikovala onoj kao kod zdravih pojedinaca. Također, IBSP skupina potvrdila je poboljšanje simptoma IBS-a.

Istraživači objašnjavaju kako su kroz ovu studiju uspjeli identificirati biomarkere koji bi im mogli pomoći u otkrivanju različitih tipova IBS-a. Na taj način, mogli bi prepoznati kod kojih pacijenata bi prehrana s niskim unosom FODMAP-a mogla imati najviše koristi i služiti kao terapija za liječenje IBS-a.

Zaključuju kako su potrebna daljnja istraživanja da bi se utvrdila poveznica između bakterija pronađenih u IBSP skupini i simptoma IBS-a te kako bi se otkrilo mogu li navedene bakterije biti nova meta za IBS terapije.

Izvor: Gut

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: crijevna mikrobiota, IBS, mikrobiota,

Komentari