Datum objave: 10. 06. 2009.

Do nedavno liječnici su tvrdili da jednostavno „prevelika upotreba“ uzrokuje nastanak osteoartritisa (OA). To je logično rjšenje, ali pogrešno. Vrijeme i mehanički stres pridonose nastanku OA, ali proces je u stvarnosti mnogo složeniji.

Činjenice su da znanstvenici još uvijek nisu razotkrili mehanizam, ali su identificirali glavne uzroke uključene u nastajanje OA:
- Godine su najveći čimbenik rizika za OA. Promjene u tjelesnom metabolizmu, cirkulaciji, elastičnosti tkiva čine se najznačajnije.
- Nasljeđe je bitan čimbenik u nastajanju OA ruku ili kukova i neuobičajenog oblika bolesti koji zahvaća više zglobova odjednom.
- Pretilost utječe na način da povećana masa opterećuje zglobove jače. Studija provedena na mladićima pokazuje kao svakih 8 kg viška povećava rizik od bolnih osteoartritičnih koljena za 70%.
- Mehanička iskrivljenja kao što su neurološki ili ortopedski problemi povećavaju stres u zglobovima i takvi zglobovi lakše razviju OA.
- Traume/ozljede mogu zacijeliti u potpunosti, ali ostaci od nastale štete mogu kasnije u životu lakše razviti OA. Oko 14% ispitanika Johns Hopkins Medical School studije koji su imali traumu u mladosti razvilo je OA, dok je tek 6% ispitanika koji nisu imali traumu u mladosti razvilo OA. Utjecaj pojave OA kod trauma je najveći na zglobovima koljenim.
- Sport i profesija ne utječu na povećanje rizika od pojave OA niti kod trkača na duge pruge, tek traume kod tih osoba povećavaju rizik natanka OA
- Nutritivni čimbenici mogu utjecati na razvoj OA. U Studiji The Framingham Knee Osteoarthritis zabilježeno je poveznica sa smanjenom količinom vitamina C i D sa povećanim rizikom od OA. Nažalost ne postoje rezultati o utjecaju tih vitamina na umanjenje ili sprečavanje pojave OA.

Ipak kvalitetna prehrana i kontrola tjelesne mase su od velike važnosti kod OA.

Izvor: www.health.harvard.edu

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: osteoartritis, zglobovi,

Komentari