Vitaminoteka

Datum objave: 16. 04. 2015.

U novom američkom istraživanju objavljenom u časopisu Human Reproduction, zapaženo je da je konzumacija voća i povrća s višim razinama ostataka pesticida povezana sa slabijom kvalitetom sjemena.

Istraživanje je bilo provedeno na 155 slabije plodnih muškaraca kojima su ispitane prehrambene navike i od kojih je prikupljeno ukupno 338 uzoraka sjemena.

Kod procjene izloženosti pesticidima putem voća i povrća, poslužili su podaci prikupljeni u redovitim nacionalnim kontrolama Ministarstva poljoprivrede SAD-a. Paprike, špinat, jagode, jabuke i kruške pokazali su se kao hrana s visokim razinama ostataka pesticida, dok su grah, grašak, luk i grejp bili kategorizirani kao hrana s niskim do umjerenim razinama.

Primijećeno je da su ispitanici koji su svakodnevno konzumirali više od 1,5 serviranja voća i povrća s visokim razinama ostataka pesticida, imali 49 % manji broj spermija u ejakulatu te 32 % niži udio spermija normalnog oblika, u usporedbi s onima koji su konzumirali manje od 0,5 serviranja ove hrane dnevno.

Nadalje, ispitanici koji su konzumirali najveće količine voća i povrća s niskim do umjerenim razinama pesticida, pokazali su veći udio spermija normalnog oblika od onih koji su ovo voće i povrće jeli u manjim količinama.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: muškarci, plodonost,

Komentari