Osigurajte antioksidanse hranom, a ne suplementima

Datum objave: 20. 10. 2004.

Rezultati brojnih znanstvenih istraživanja pokazuju da nema opravdanog razloga za redovito uzimanje suplemenata s antioksidansima za prevenciju odnosno liječenje kardiovaskularnih bolesti..

U preglednom radu objavljenom u časopisu ''Circulation'' analizirani su rezultati 9 istraživanja o vitaminu E i kardiovaskularnim bolestima: samo 3 istraživanja su pokazala povoljan utjecaj. Od 4 istraživanja s beta-karotenom, 3 istraživanja nisu pokazala nikakav utjecaj. Dvije studije gdje je korištena kombinacija vitamina E i C pokazuju povoljan utjecaj. Još uvijek vrlo malo znamo o oksidativnim mehanizmima u ljudskom organizmu i od budućih istraživanja se očekuje objašnjenje o ulozi oksidacije u aterosklerozi. Ono što znamo, je da prehrana s obiljem voća i povrća smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, dakle antioksidanse je najbolje osigurati pravilnom prehranom s naglaskom na voću, povrću, proizvodima od integralnog žita, ribi, mahunarkama i mesu peradi.

Pošalji prijatelju na email

Komentari