Datum objave: 02. 01. 2014.

Američki znanstvenici htjeli su ispitati kako način proizvodnje mlijeka, organski ili konvencionalni, doprinosi neuravnoteženom unosu omega masnih kiselina u prehrani.

Tijekom 18 mjeseci uzeto je 378 uzoraka mlijeka proizvedenih na oba načina u 7 različitih regija. Rezultati su pokazali da organski proizvedeno mlijeko sadrži bolji omjer omega-6 i omega-3 masnih kiselina u odnosu na konvencionalnu proizvodnju. Organski proizvedeno mlijeko sadržavalo je 25 % manje omega-6 i 62% više omega-3-masnih kiselina. Znanstvenici objašnjavaju kako je razlog tome prehrana krava koja je temeljena na različitim travama, leguminoznim smjesama kao i redovitoj ispaši, za razliku od krava koje proizvode mlijeko konvencionalnim putem.

Za optimalan omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina te dugoročan dobar zdravstveni status, autori studije preporučaju konzumaciju namirnica s većim količinama omega-3-masnih kiselina, niskomasno mlijeko proizvedeno konvencionalnim putem ili 3 serviranja dnevno punomasnog mlijeka proizvedeno organskim putem. Preporuke su izrazito važne za trudnice, dojenčad, djecu i osobe s kardiovaskularnim poteškoćama.

Izvor: PLOS One

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mlijeko,

Komentari