Organsko mlijeko kao izvor omega-3 masnih kiselina

Datum objave: 19. 05. 2004.

Pokazano je da kravlje mlijeko ima puno veće vrijednosti polinezasićenih masnih kiselina ukoliko su krave hranjene organski proizvedenom silažom..

Analizom sadržaja masnoća u organskom mlijeku utvrđeno je da alfa-linolenska kiselina predstavlja 0,72 % ukupne masti u mlijeku dok obično mlijeko sadrži svega 0,43 %. Međutim analiza je pokazala da organsko mlijeko ima i veći sadržaj palmitinske kiseline, koja predstavlja negativan čimbenik u prehrambenoj vrijednosti mliječnih proizvoda.

Najbolji izvor omega-3 masnih kiselina je plava riba, međutim istraživanja pokazuju da je relativno mali postotak onih koji ju konzumiraju redovito.

Autori studije naglašavaju da organsko mlijeko u količini od 3 dl/dan predstavlja vrijedan dodatni izvor omega-3 masnih kiselina, a ukoliko se iz takvog mlijeka napravi sir, tada komad veličine kutije šibica zadovoljava dnevne potrebe za omega-3 masnim kiselinama.

Organsko mlijeko dobiva se od krava kojima se ne daju antibiotici i koje se ne hrane genetski modificiranom hranom i ne pasu površine koje su tretirane sa pesticidima.

Pošalji prijatelju na email

Komentari