Studija provedena na Sveučilištu u Barceloni otkrila je da organski uzgojene rajčice sadrže više razine fenola, snažnih antioksidansa, nego konvencionalno uzgojene rajčice.
Znanstvenici su do tog otkrića došli analizirajući vrstu rajčice pod imenom Daniela. Upotrebom tekuće kromatografije identificirali su 34 različitih fenolnih sastojaka te potvrdili pretpostavku od prije: organski uzgojene rajčice, u usporedbi s konvencionalnim, sadrže više blagotvornih antioksidansa.
Različiti sadržaj antiokisdansa autori studije pripisuju upotrebi gnojiva. Naime, organski uzgoj ne upotrebljava dušično gnojivo zbog čega je biljka prisiljena koristi vlastite obrambene mehanizme protiv okolišnih čimbenika povećavajući sadržaj antioksidansa. Što je stres veći, veći je i sadržaj antioksidansa, a čini se da gnojivo u konvencionalnom uzgoju štiti biljku od stresa.
Izvor: Journal of Agricultural and Food Chemistry