Datum objave: 05. 11. 2012.

Roditelji sada već jako dobro znaju da je za njihovu djecu važno konzumirali raznoliko voće i povrće, mliječne proizvode i cjelovite žitarice. No, manje im je jasno hoće li dodatno trošenje novca za kupovinu organski uzgojene hrane donijeti kakve zdravstvene prednosti njihovoj djeci.

Kako bi roditeljima i pedijatrima ponudili vodič za prehranu djece, Američka pedijatrijska akademija provela je opširnu analizu znanstvenih dokaza vezanih uz organsku hranu. Zaključci su mješani: dok s jedne strane organska hrana ima otprilike jednaku nutritivnu vrijednost (sadržaj vitaminaa, minerala, antioksidansa, proteina, lipida i ostalih nutrijenata) kao i konvencionalna hrana, s druge strane, organski uzgojena hrana sadrži manje pesticida što nije bezznačajno kada se radi o djeci. Također, organski uzgojeno meso ima manju vjerojatnost za kontaminaciju bakterijama otpornim na lijekove.

Međutim, trenutno ne postoje snažni dokazi prema kojima bi konzumacija organske hrane poboljšavala zdravlje ili smanjivala rizik od bolesti u većoj mjeri od konvencionalne hrane. Istraživanje je objavljeno u online izdanju časopisa Pediatrics.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: organsko,

Komentari