Mirja Zupčić

Datum objave: 23. 01. 2024.

Novo provokatvno istraživanje pokazalo je kako je povišenu razinu kolesterola u krvi, izazvanu pridržavanjem ketogene dijete, moguće sniziti – oreo keksima.

Mladi doktor znanosti i student medicine Harvard Medical School odlučio je ispitati hipotezu da će kod mladih zdravih ljudi kod kojih je došlo do značajnog porasta LDL kolesterola zbog prehrane siromašne ugljikohidratima, doći do smanjenja razine LDL kolesterola uvođenjem ugljikohidrata. Hipotezu je ispitao na samome sebi, a izbor ugljikohidrata pao je na popularne kekse iako je priznao da je mogla biti korištena i banana ili kruh. Sniženje razine LDL kolesterola usporedio je s djelovanjem konvencionalnih lijekova za snižavanje kolesterola statinima, a rezultate je objavio u uglednom stručnom časopisu Metabolites.

Pozadina znanstvenog rada

Nedavna su istraživanja pokazala kako osobe s relativno niskim indeksom tjelesne mase, koje se pridržavaju stroge ketogene dijete, razvijaju iznimno visoke razine LDL kolesterola. Veza između indeksa tjelesne mase i razine kolesterola je obrnuto proporcionalna, odnosno, što je viši indeks tjelesne mase, porast razine LDL kolesterola na prehrani s niskim udjelom ugljikohidrata je niži. Drugim riječima, kod osoba s prekomjernom tjelesnom masom porast kolesterola na ketogenoj i sličnim dijetama je niži, dok kod osoba s niskom tjelesnom masom, porast razine LDL kolesterola može biti izuzetno velik. Na temelju tih saznanja definirana je populacija „Lean Mass Hyper-Respoders“ odnosno osobe koje na prehrani s niskim udjelom ugljikohidrata imaju visoku razinu LDL i HDL kolesterola u krvi, a nisku razinu triglicerida i istovremeno imaju relativno nizak BMI.

Zašto mršavi ljudi imaju visoki LDL kolesterol ako izbjegavaju ugljikohidrate?

Jedan od mogućih objašnjenja ove pojave je „Lipid energy model“ odnosno u situaciji potrošenih zaliha glikogena u jetri i niske razine masnog tkiva u tijelu, u svrhu dobivanja energije, prisutne cirkulirajuće masti pretvaraju se u trigliceride i transportiraju se iz jetre uz pomoć VLDL kolesterola. Povećani broj cirkulirajućih VLDL čestica i povećana razina enzima lipoproteinske lipaze (LPL) kojom se dobivaju slobodne masne kiseline za energiju, dovodi do povećanog broja LDL i HDL čestica i smanjene razine triglicerida.

Metode istraživanja

Autor istraživanja odlučio je ispitati svoju hipotezu na samome sebi, stoga je ovo istraživanje imalo samo jednog ispitanika. Ispitanik je dobi od 27 godina i prije početka istraživanja oko 4 godine se pridržavao ketogene dijete za koju smatra da je zaslužna za smanjenje simptoma ulceroznog kolitisa od kojeg boluje. Ispitanikov indeks tjelesne mase na početku istraživanja iznosio je 20,8 kg/m2, a razina LDL kolesterola 14 mmol/L. Ispitanik se pridržavao prehrane koja je sadržavala samo 20 g ugljikohidrata dnevno. Istraživanje je započeto standardnom ketogenom prehranom, nakon koje je uslijedila intervencija s oreo keksima u trajanju od 16 dana. Ispitanik je tijekom tog razdoblja uz standardnu ketogenu prehranu unosio 100 g ugljikohidrata odnosno 12 keksa, a ketozu je održavao unosom D-β-hidroksibutirata (20 g/dan) u obliku dodatka prehrani 4 puta dnevno.

Rezultati

Unos keksa doveo je do sniženja LDL kolesterola za čak 71%, odnosno razina LDL kolesterola iznosila je 2,9 mmol/L nakon intervencije keksima i dosegla razinu unutar preporučenih vrijednosti.

Nakon intervencije keksima uslijedilo je razdoblje od 3 mjeseca ketogene dijete koje je predstavljalo „washout“ razdoblje tijekom kojeg je kod ispitanika došlo do vraćanja na vrijednosti tjelesne mase i razine LDL kolesterola s početka istraživanja. „Washout“ razdoblje koristi se kako bi se tijelo očistilo od eventualnog učinka prethodne intervencije kako ona ne bi utjecala na rezultate. Sljedeća intervencija uključila je primjenu rosuvastatina od 20 mg dnevno tijekom šest tjedana. Lijekovi su uspjeli sniziti razinu LDL kolestrola za 32,5% (od 10, 9 do 7,3 mmol/L) što je dvostruko manje od intervencije s keksima.

Zaključak

Dobiveni rezultati mogu se objasniti činjenicom da obnova iscrpljenih zaliha glikogena bilo kojom vrstom ugljikohidrata, pa i onim „lošim“ ugljikohidratima, u jetri dovodi do manje potrebe za korištenjem triglicerida za dobivanje energije pa i manjom potrebom za VLDL kolesterolom od kojeg nastaje LDL kolesterol, čime se njegova razina u krvi snižava.

Autor je naglasio da se suplementacija keksima ne bi trebala smatrati korisnom zdravstvenom intervencijom, a dugotrajna konzumacija rafiniranih ugljikohidrata vrlo bi vjerojatno imala negativan učinak na zdravlje. Ovaj eksperiment je bio "metabolička demonstracija" i sukladno tome, podaci izneseni u ovom eksperimentu ne predstavljaju savjet za unaprijeđenje zdravlja. Autor je također dodao kako se nada da će svojim provokativnim izborom hrane privući pažnju javnosti i znanstvene zajednice i potaknuti druge istraživače da dodatno ispitaju ovu teoriju dobivanja energije iz masti.

Hoće li ovaj eksperiment preživjeti prijeki sud znanstvene zajednice vidjet ćemo u skoroj budućnosti. Mi Vam ne preporučujemo da keksima regulirate posljedice neuravnoteženih dijeta!

Izvor:

Norwitz NG, Cromwell WC. Oreo Cookie Treatment Lowers LDL Cholesterol More Than High-Intensity Statin therapy in a Lean Mass Hyper-Responder on a Ketogenic Diet: A Curious Crossover Experiment. Metabolites. 2024; 14(1):73.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: ketogena dijeta, kolesterol, oreo keksi,

Komentari