Datum objave: 15. 09. 2011.

Kako prenosi časopis Nutrition and Cancer jedenjem oraha možemo smanjiti rizik od razvoja ovog karcinoma. Naime, istraživanje provedeno na miševima, koji su redovito jeli orahe (preneseno na ljude, radi se o količini od oko 60 grama/dan), pokazalo je 50%-tno sniženje razvoja karcinoma dojke, u odnosu na životinje koje su jele uobičajenu hranu.

Istraživanje je pokazalo da su orasi utjecali na ekspresiju gena odgovornih za proliferaciju i diferencijaciju epitelnih stanica dojke.
Ovo nije prvo takvo istraživanje. Ranije je već dokazano, također u istraživanjima na miševima, da orasi smanjuju rast već postojećeg karcinoma dojke. Kod miševa koji su tada jeli orahe, pronađene su u krvi i veće koncentracije eikozapentaenoične (EPA) i dokozaheksaenoične (DHA) kiseline, odnosno dugolančanih masnih kiselina koje potiču apoptozu stanica karcinoma dojke.
Orasi su bogati omega 3 masnim kiselinama, za koje je poznato da štite od upale i karcinoma. No, one nisu jedini protektivni sastojak koji orasi sadrže, već je to i vitamin E.

Poznato je da se u znatnoj mjeri karcinom dojke može prevenirati, a među mjerama prevencije najviše se spominju vitamini B skupine, vitamin D, soja, prehrambena vlakna, tjelesna aktivnost, veganska prehrana, riblje ulje, kalorijska restrikcija, mediteranska prehrana, antioksidansi, zeleni čaj, itd.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari