Datum objave: 23. 04. 2009.

Testiranja provedena na životinjama sugeriraju kako redovita konzumacija oraha može smanjiti rizik obolijevanja od raka dojke, tvrde američki znanstvenici.

Istraživači s Marshall University su utvrdili kako miševi hranjeni količinom oraha koja bi kod ljudi odgovarala dnevnom unosu od gotovo 60 grama imaju manji rizik za razvoj raka dojke.

U slučaju razvoja tumora, njihova bi veličina bila znatno manja nego kod životinja koje nisu bile hranjene orasima, dodaju znanstvenici.

Dobivene rezultate istraživači objašnjavaju pozitivnim utjecajem sastojaka oraha, primjerice omega-3 masnih kiselina, antioksidansa i fitosterola, za koje su već ranije studije pokazale kako mogu smanjiti izglede za razvoj karcinoma.

Neka ranije provedena istraživanja su pokazala i kako konzumacija oraha pri kraju obroka može ublažiti negativan utjecaj koji masna hrana ima na krvne žile.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari