Maja Biličić

Datum objave: 17. 08. 2017.

Novo istraživanje pokazalo je da konzumiranje oraha poboljšava funkciju endotela, odnosno tkiva koje oblaže unutarnju stijenku krvnih žila, čime se može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Provedeno je 10 randomiziranih kontroliranih studija u kojima se uz pomoć testa dilatacije perifernih arterija (FMD) mjerila funkcija endotela punoljetnim osobama koje su konzumirale različite vrste orašastih plodova.

Rezultati su pokazali da orasi poboljšavaju funkciju endotela, dok drugi orašasti plodovi poput badema, lješnjaka i pistacija ne posjeduju jednaku djelotvornost. Međutim, znanstvenici ovakve rezultate pripisuju nedovoljnom broju istraživanja provedenim na bademima, lješnjacima i pistacijama – od njih 10, sveukupno 6 ih je provedeno na orasima, do su samo 2 provedena na pistacijama te po 1 na bademima i lješnjacima.

No poznato je i da orasi sadrže velike količine α-linolenske masne kiseline (ALA) koja poboljšava fluidnost endotelnih stanica te ublažava upale endotela. LDL kolesterol glavni je uzročnik disfunkcije endotela te k tome i mnogih kardiovaskularnih bolesti, a orasi bogati antioksidansima mogu ublažiti simptome i smanjiti rizik od njihove pojave.

Izvor: Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari