Maja Biličić

Datum objave: 18. 05. 2018.

Personalizirani planovi prehrane i svakodnevna konzumacija oraha mogu dovesti do velikog smanjenja krvnog tlaka uz gubitak tjelesne mase, pokazalo je novo istraživanje.

U tromjesečnom istraživanju je sudjelovalo 377 ispitanika nasumično raspoređenih u tri grupe. Jedna je grupa postavljena za kontrolnu, druga je dobila savjete o prilagođenom obliku prehrane, a treća je uz savjete o prehrani unosila i 30 g oraha dnevno. Intervjuom su prikupljeni podaci o povijesti prehrane ispitanika, a liječnici su zatim procijenili njihovu kvalitetu.

Dobiveni rezultati ukazali su na poveći gubitak tjelesne mase unutar svih grupa, no kod treće je grupe uočen značajno sniženje sistoličkog (-3,7 mmHg) i dijastoličkog (-2,8 mmHg) krvnog tlaka. Nadalje, testiranjem urina ustanovljeno je da je došlo i do znatnog smanjenja omjera natrija i kalija u urinu – pokazatelja nižeg krvnog tlaka.

Potrebna su dodatna istraživanja koja će potvrditi dobivene rezultate jer istraživanje provedeno samo na jednoj namirnici često ne uzima u obzir kompleksnost međusobnih odnosa hrane i hranjivih tvari te njihov utjecaj na bolesti.

Izvor: European Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari