Datum objave: 07. 03. 2011.

Istraživanje objavljeno u siječnjskom izdanju Journal of Nutrition, a provedeno na Sveučilištu Loma Linda, pokazalo je da antioksidansi prisutni u orasima mogu doprinijeti zdravlju srca i prevenciji bolesti.

Orasi sadrže različite oblike antioksidativnog vitamina E, posebno gama-tokoferola, kao i brojne fenolne tvari sa antioksidativnim djelovanjem.

Učesnicima studije (16 muškaraca i žena dobi između 23 i 44 godine) koji su konzumirali ili prehranu obogaćenu orasima, ili prehranu obogaćenu orasima pomiješanima s vodom ili kontrolnu prehranu, analizirani su krvni i biomarkeri urina.

Istraživači su utvrdili da se kod osoba koje su imale prehranu obogaćenu orasima i mješavinom oraha i vode, razina gama-tokoferola u organizmu udvostručila 8 sati nakon konzumacije obroka, te se, 2 sata nakon konzumacije obroka, za 12, odnosno 10% povećao ORAC (mjera antioksidativne snage u krvi).

Nadalje, prehrana obogaćena orasima je nakon 2 sata rezultirala smanjenjem oksidiranog LDL kolesterola za 30%, nakon 3 sata za 33% te nakon 8 sati za 26%.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari