Datum objave: 15. 11. 2011.

Po prvi je puta otkrivena povezanost konzumacije orašastih plodova i povišenih vrijednosti serotonina kod osoba s metaboličkim sindromom.

Serotonin je supstanca koja pomaže u prijenosu živčanih signala, smanjuje osjećaj gladi, čini da se ljudi osjećaju sretno i poboljšava zdravlje srca. Dovoljna je dnevna količina od oko 30 grama mješanih orašastih plodova (orasi, bademi, lješnjaci) da se stvori pozitivni učinak.

Porastom broja pretilih osoba, povećava se i broj oboljelih od metaboličkog sindroma. Simptomi uključuju višak abdominalnih masnih naslaga, povišene vrijednosti šećera u krvi, povišeni krvni tlak, što sve nosi povećani rizik od razvoja dijabetesa tipa II i srčanih bolesti
Promjenom prehrambenih navika može se pomoći oboljelima da smršave i postanu zdraviji.

Jedna od takvih promjena u prehrani je i uvođenje redovite konzumacije orašastih plodova, koji su bogati zdravim masnoćama (nezasićene masne kiseline) i antioksidansima (polifenoli)

Znanstvenici su otkrili da konzumacija orašastih plodova povećava količine metabolita serotonina u mokraći, čime se ukazuje na ulogu serotonina u postizanju pozitivnog učinka orašastih plodova.

Izvor: Journal of Proteome Research

Pošalji prijatelju na email

Komentari