Orašasti plodovi su novi adut za zdravo srce

Datum objave: 25. 11. 2004.

Otprije je pokazano da prehrana bogata alfa-linolenskom kiselinom, čiji dobar izvor su orašasti proizvodi, može smanjiti razinu «lošeg» kolesterola u krvi. Nova studije je pokazala da ovakva prehrana smanjuje razinu još jednog čimbenika rizika za bolesti srca i krvnih žila.. – razinu C-reaktivnog proteina, markera za upalu krvnih žila.

U studiji je sudjelovalo 20 muškaraca i 3 žene, prosječne dobi od 50 godina sa blago povišenom razinom koleseterola i LDL kolesterola, što ih je činilo reprezentativnim uzorkom osoba rizičnih na kardiovaskularne bolesti.

Sudionici studije bili su na različitim režimima prehrane, dva režima odlikovala su se visokim sadržajem višestruko nezasićenih masnih kiselina (PUFA), a razlikovala su se u sadržaju alfa linolenske i linolne kiseline. Tako je ALA prehranu karakterizirao je najviši unos alfa-linolenska kiselina (ALA) koja je osiguravala 6,5 % ukupnog energetskog unosa, a LA prehranu najviši unos linolne kiseline koja je osiguravala 12,6 % ukupnog energetskog unosa. Treći režim prehrane bila je uobičajena američka prehrana sa niskim sadržajem višestrukonezasićenih kiselina - osiguravaju svega 8,5% ukupnog energetskog unosa.

Rezultati su pokazali da oba režima prehrane bogate višestuko nezasićenim masnim kiselinama slično djeluju na smanjenje razine ukupnog i LDL kolesterola te triglicerida, dok se prehrana bogatija alfa-linolenskom kiselinom pokazala djelotvornijom u smanjenju razine C-reaktivnog proteina. Uobičajena američka prehrana, odnosno prehrana sa niskim sadržajem višestruko nezasićenih masnih kiselina nije polučila slično zaštitno djelovanje.

Izvor: J. Nutr. 2004 134: 2991-2997.

Pošalji prijatelju na email

Komentari