Datum objave: 03. 12. 2013.

Mislite da orašasti plodovi samo debljaju i zato ih rijetko konzumirate? Veliki broj istraživanja ukazuju na brojne pozitivne utjecaje koje konzumacija orašastih plodova ima po zdravlje. Upravo zato konzumacija orašastih plodova nikako ne bi smjela biti zapostavljena u svakodnevnom jelovniku.

Analizom dnevnika prehrane 120 000 ispitanika tijekom 30 godina ustanovljeni su iznenađujući rezultati o učinku svakodnevne konzumacije orašastih plodova na organizam. Znanstvenici tvrde da unosom 28 grama orašastih plodova dnevno smanjujemo rizik od smrti za 20 %. Studija je objavljena u časopisu The New England Journal of Medicine te potvrđuje kako svakodnevnim unosom orašastih plodova smanjujemo smrtnost od kardiovaskularnih bolesti za 29 %, a smrtnost od karcinoma za 11 %. Nadalje, osobe koje konzumiraju orahe, lješnjake, bademe i ostale orašaste plodove su u prosjeku mršavije nego osobe koje ne unose orašaste plodove. Tim rezultatom se negiraju teze o povezanosti njihove konzumacije i povećanja tjelesne mase.

Unatoč tome što studija nije potvrdila da orašasti plodovi produljuju život, svakako možemo zaključiti da unosom orašastih plodova smanjujemo rizik smrtnosti od kroničnih bolesti.

Pošalji prijatelju na email

Komentari