Datum objave: 24. 01. 2014.

Časopis PLOS One donosi nam rezultate najnovije studije koja ukazuje na važnost svakodnevnog unosa orašastih plodova (bademi, lješnjaci, brazilski oraščići) povezanim sa smanjenjem rizika od pretilosti kao i metaboličkog sindroma. Pretilost i metabolički sindrom sveprisutni su u svijetu te su rizični čimbenici za razvoj kroničnih bolesti poput kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Studija je provedena na 803 odrasle osobe, a rezultati su dobiveni analizom upitnika o učestalosti konzumacije hrane. Rezultati su pokazali kako svakodnevnim unosom 1 porcije orašastih plodova (28 grama) se smanjuje rizik od metaboličkog sindrom za 7 %. Također, uočeno je da osobe koje svakodnevno konzumiraju orašaste plodove (orah, badem, brazilski oraščić) imaju smanjeni rizik od pretilosti.

Autori zaključuju kako ova studija ide u prilog brojnim istraživanjima koji potvrđuju kako orašaste plodove treba uključiti u prehranu te u smjernice o pravilnoj prehrani i strategije za prevenciju kroničnih bolesti.

Pošalji prijatelju na email

Komentari