Datum objave: 29. 11. 2013.

Karcinom gušterače poznat je i kao „tiha bolest“ koja svakodnevno oduzima ljudske živote. U nastojanju otkrića tvari koja bi mogla spriječiti razvoj karcinoma gušterače provedeno je ispitivanje unosa orašastih plodova u 75 000 žena.

Orašasti plodovi poput oraha, badema, lješnjaka, pistacija, pekan oraha i drugih pokazali su se kao djelotvorne namirnice u borbi protiv karcinoma gušterače. Naime, osobe koje su tijekom 4 godine uzimale barem jedno serviranje (28 grama) orašastih plodova, 2 do 3 puta tjedno, imali su 35 % manji rizik od karcinoma nego osobe koje nisu konzumirale orašaste plodove.

Brojne studije ukazuju na antioksidativna, antikarcinogena, protuupalna i kardioprotektivna svojstva orašastih plodova zbog čega se preporučuje njihova primjena u svakodnevnoj prehrani.

Izvor: British Journal of Cancer

Pošalji prijatelju na email

Komentari