Vitaminoteka

Datum objave: 18. 11. 2019.

Provedeno je kliničko ispitivanje usporedbe promjene statusa vitamina D kao odgovora na korištenu dozu vitamina D, u kapsulama i u obliku oralnog spreja. Studija pokazuje kako je način unosa vitamina D putem oralnog spreja jednako učinkovit kao i uzimanje kapsula te je izmjerena jednaka stopa povećanja vrijednosti vitamina D u krvi.

Svi sudionici postigli su odgovarajuću razinu vitamina D nakon samo 21 dana korištenja oralnog spreja, uključujući i one koji su imali ozbiljan nedostatak vitamina D na početku ispitivanja (s razinama nižim od 25(OH)D) te je kod njih zapažena najveća djelotvornost korištenja dodatka prehrani.

Randomizirana paralelna studija kontrolirana placebom provedena je na 75 zdravih dobrovoljaca radi usporedbe stope promjene statusa vitamina D kao odgovora na dodatak vitamina D3 (3000 IU na dan) u kapsulama i sublingvalnim sprejevima u šestotjednom periodu između siječnja i travnja. Koncentracije 25(OH)D u krvi izmjerene su na početku te nakon 7, 14, 21 i 42 dana unosa 3000 IU vitamina D dnevno.

Došlo je do značajnog povišenja koncentracije 25(OH)D u krvi u obje skupine u usporedbi s kontrolnom skupinom. Brzina promjene koncentracije vitamina D kretala se u rasponu od 0,69 do 3,93 nmol/L  na dan za kapsule i od 0,64 do 3,34 nmol/L na dan za sprej, s prosječnom promjenom vrijednosti 25(OH)D u krvi od 2 nmol/L na dan.

Naglašena je potreba uzimanja vitamina D kao dodatka prehrani tijekom zimskih mjeseci, a u Velikoj Britaniji ove preporuke proširene su na djecu i mlade kojima je preporučeno uzimanje vitamina D u obliku dodatka prehrani tijekom cijele godine.

Vitamin D neophodan je za očuvanje zdravlja kostiju, zuba i mišića, a posebno je važan za dječji razvoj, govore znanstvenici. Vrlo je teško unijeti dovoljnu količinu vitamina D isključivo putem prehrane, a tijekom zime sunce nije dovoljno jako kako bi pomoglo tijelu povećati razinu vitamina D.

U današnje vrijeme postoji veća svijest o potrebi nadopunjavanja zaliha vitamina D, no smatra se da samo oko 40% odraslih u Velikoj Britaniji ima zadovoljavajuće vrijednosti vitamina D. Dakle, ovo je istraživanje prilika da se istakne važnost ovog esencijalnog vitamina u potpori cjelokupnog zdravlja i u pružanju vrijednog alternativnog izvora za one kojima je teško ili ne žele uzimati kapsule.

Među sudionicima koji su izrazili sklonost, 70% njih izjasnilo se kako preferiraju korištenje vitamina D u obliku oralnog spreja radi lakše uporabe i boljeg ukusa. Istraživači dodaju kako pojedinci često ne žele uzimati dodatke prehrani u obliku kapsula iz više razloga, uključujući poteškoće kod gutanja, stoga navedeni rezultati pružaju dokaze kako postoji jednako učinkovita alternativa za one čija je vrijednost vitamina D u krvi niska.

Izvor: European Journal of Clinical Nutrition​ 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani, vitamin D,

Komentari