Datum objave: 17. 10. 2010.

Temeljem rezultata dugogodišnje studije, udruženi američki i australski znanstvenici su došli do zaključka kako računanje indeksa tjelesne mase (BMI-a) kod djece nije idealna metoda za procjenu rizika od razvoja metaboličkog sindroma u kasnijoj dobi.

Većina je ranijih istraživanja koristila indeks tjelesne mase u procjeni pretilosti kod djece i predviđanju posljedičnog rizika od vezanih bolesti, međutim iako vrlo koristan, BMI ne razlikuje masno tkivo od nemasnog tkiva. Također, omjer težine i visine, kojeg pokazuje BMI, ne kazuje gdje je masno tkivo locirano u tijelu. Posebno je problematično tkivo u području trbušne šupljine jer se pokazalo štetnim za zdravlje srca, krvnih žila i metabolizam.

Rezultati studije su pokazali kako djeca s najširim opsegom struka (u vrhu 25 % širine struka za svoju dob i spol) imaju 5 do 6 puta veću vjerojatnost da će oboliti od metaboličkog sindroma u usporedbi s djecom s najužim strukom.

Upravo je mjerenje opsega struka kod djece prihvatljivija metoda jer učinkovito procjenjuje rizik od razvoja metaboličkog sindroma – stanja koji predstavlja spoj čimbenika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara i dijabetesa, ustvrdili su autori studije.

Izvor: International Journal of Obesity

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: djeca,

Komentari