Maja Biličić

Datum objave: 18. 04. 2018.

Konzumiranje niskokaloričnih umjetnih sladila može potaknuti razvoj metaboličkih sindroma i povećati rizik od dijabetesa, osobito kod pretilih osoba, pokazala su istraživanja čiji su rezultati predstavljeni na godišnjem sastanku Endokrinološkog društva u Chicagu (ENDO 2018).

Znanstvenici su istraživanje proveli uz pomoć popularnog niskokaloričnog umjetnog sladila sukraloze, i to na matičnim stanicama preuzetih iz masnog tkiva. Kako bi oponašali uvjete pretilosti, matične su stanice na 12 dana stavili u Petrijeve zdjelice s hranjivim medijem, odnosno uz uvjete koji potiču proizvodnju masti.

Nakon dodavanja sukraloze u onoj koncentraciji koja se može pronaći u krvi osoba s učestalom konzumacijom niskokaloričnih sladila (0,2 mM), znanstvenici su uočili izraženu ekspresiju gena markera za upale i proizvodnju masti.

U sljedećem su istraživanju znanstvenici napravili biopsiju abdominalne masti 18 ispitanika koji su konzumirali niskokalorična sladila. Četiri je ispitanika bilo optimalne tjelesne težine, dok je preostalih 14 bilo pretilo. Kod pretilih su osoba znanstvenici uočili vrlo izraženu ekspresiju ranije spomenutih gena i povećan transport glukoze u stanice u usporedbi s osobama optimalne tjelesne težine.

Ova dva istraživanja znanstvenicima su potvrdila da niskokalorična umjetna sladila mogu izazvati razvoj metaboličkog sindroma, a pretpostavlja se da do toga dolazi prekomjernim nakupljanjem slobodnih radikala kisika koji remete aktivnost stanice i usporavaju metabolizam.

Pošalji prijatelju na email

Komentari