Datum objave: 06. 03. 2015.

Mnoga istraživanja su pokazala da je opijanje, odnosno, neumjeren unos alkohola kod adolescenata povezan i s drugim problematičnim i po zdravlje opasnim ponašanjem. U novom istraživanju objavljenom u časopisu Alcoholism: Clinical and Experimental Research, na uzorku od 2 488 djevojaka i mladića iz Rusije, dobi 13-17 godina, prikupljene su informacije o raširenosti problema jedenja, kao i učestalosti opijanja, koje bilo definirano kao konzumacija pet ili više alkoholnih pića u jednoj prigodi.

Oko 35 % ruskih djevojaka i 42 % mladića u anketi je potvrdilo epizode prejedanja, a primijećeno je i da je otprilike 50 % djevojaka zabrinuto za svoju tjelesnu masu te da ih se trećina ponekad suzdržava od hrane ili prekomjerno vježba s ciljem sprečavanja nakupljanja kilograma. Međutim, uporaba metoda „čišćenja“, poput povraćanja ili korištenja laksativa, nije se pokazala raširenom.

Daljnja analiza, u kojoj su u obzir uzeti brojni ometajući čimbenici, pokazala je da je opijanje kod djevojaka bilo povezano s pet od ukupno šest ispitanih problema prehrane, a kod mladića s dva – s problemom „osjećanja debelim“ te s namjernim izazivanjem povraćanja, odnosno, uporabom laksativa.

Budući da su slične rezultate pokazala i istraživanja s adolescentima iz Sjeverne Amerike, autori su zaključili kako povezanost opijanja i poremećaja prehrane među adolescentima, posebice djevojkama, vjerojatno nije toliko ovisna o okolnostima poput posebnosti kulture ispijanja alkohola ili socioekonomskog okruženja.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: adolescenti, alkohol, Zdravlje djece,

Komentari