Datum objave: 14. 09. 2010.

Znanstvenici s Kalifornijskog sveučilišta UCLA su otkrili kako fruktoza u in vitro uvjetima ubrzava rast karcinogenih stanica. Ovo istraživanje ukazuje kako i neke prirodne supstance, kao što je voćni šećer fruktoza, u iznimno visokim koncentracijama mogu imati negativan učinak. Fruktoza je šećer koji se često dodaje u procesiranu hranu, najčešće prilikom proizvodnje gaziranih pića, slatkiša, keksa, preljeva za salatu i pločica od žitarica.

Ranija istraživanja dovela su u vezu prekomjeran unos fruktoze i mnoge bolesti uključujući pretilost i dijabetes. Znanstvenici su izolirali stanice tumora gušterače kod pacijenata kojima je dijagnosticiran karcinom, a zatim su te stanične kulture uzgojili u laboratoriju. Polovica staničnih kultura tretirana je glukozom, dok je ostatak tretiran fruktozom.

Pokazalo se da fruktoza, za razliku od glukoze, potiče rast stanica karcinoma na način da aktivira ključne stanične puteve koji su odgovorni za dijeljenje stanica. Znanstvenici ukazuju kako je moguće da fruktoza utječe i na stanice drugih vrsta karcinoma, a ne samo na stanice karcinoma gušterače.

Budući da se radi o istraživanju na kulturi stanica, rezultati se ne mogu primijeniti izravno na ljudski organizam. Fruktoza je poželjan šećer u uobičajenim količinama koje se unose raznolikom prehranom, ali je ujedno moguće da može imati negativne učinke u iznimno visokim koncentracijama.

Izvor: Cancer Research

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: gazirani napitci,

Komentari