Ela Lučić

Datum objave: 25. 01. 2022.

U nedavno objavljenom istraživanju, stručnjaci upozoravaju na mogućnost nedostatka vitamina B12 kod vegana i vegetarijanaca te izražavaju zabrinutost zbog povećanog rizika od anemije.

Naime, ona može dovesti do raznih simptoma kao što su umor, letargija, tinitus, nedostatak daha, glavobolja, lupanje srca, osjećaj nesvjestice, gubitak apetita i gubitak tjelesne mase. Iako se navedeni simptomi najčešće sporo razvijaju, mogu se pogoršati ukoliko se stanje ne liječi.

Znanstvenici naglašavaju kako je učestalost nedostatka vitamina B12 među vegetarijanskom i veganskom populacijom vrlo visoka, što posebno može biti problematično za žene u reproduktivnoj dobi.

Nadalje, zabrinuti su što trenutačne preporuke u pojedinim državama ne uzimaju u obzir trudnoću te ističu kako se to hitno treba riješiti. Postoji mnogo dobrih razloga za pridržavanje pomno isplanirane uravnotežene biljne prehrane, no treba biti svjestan kako je u tom slučaju moguća pojava nutritivnih nedostataka i potreba za uzimanjem vitamina B12 u obliku dodatka prehrani.

Milijuni ljudi diljem svijeta prelaze na biljnu prehranu iz raznih etičkih razloga, bilo da se radi o brizi za životinje ili zbog ekološke osviještenosti.​ U ovom znanstvenom radu stručnjaci nisu imali namjeru opovrgnuti korisnost prelaska na vegansku prehranu, već naglasiti kako je u tom slučaju potrebno osigurati adekvatan unos vitamina B12. Osim toga, jasno je kako preporuka za dnevni unos vitamina B12 treba biti usuglašena na svjetskoj razini, ne samo za odrasle osobe, već i za trudnice te žene reproduktivne dobi. Istraživači osobama koje slijede isključivo biljnu prehranu preporučuju uzimanje vitamina B12 u obliku dodatka prehrani u dozi od 4 do 7 mg dnevno uz hranu. Također, važno je pratiti status vitamina B12, kao i tražiti savjet stručnjaka pri prelasku s vegetarijanske na vegansku prehranu.

Izvor: Food Navigator

Pošalji prijatelju na email

Komentari