Datum objave: 22. 01. 2013.

Studija provedena u Velikoj Britaniji istraživala je utjecaj stila života i prehrambenih navika majke za vrijeme trudnoće na zdravlje potomka.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism te su potvrdili da majke s povećanim unosom omega - 6 polinezasićenih masnih kiselina tijekom trudnoće, koje se pretežito nalaze u uljima za kuhanje i orašastim plodovima, rađaju djecu s većim postotkom masnog tkiva. Nadalje, istraživači su ustanovili da više razine omega – 3 polinezasićenih masnih kiselina u prehrani majke (losos, tuna, repičino ulje) tijekom trudnoće utječe na povećanje mišićne mase u potomka te smanjenje postotak masnog tkiva.

Autori studije smatraju da je najbolja uputa budućim majkama da tijekom trudnoće nastoje unositi više omega-3 , a smanjiti unos omega -6 polinezasićenih masnih kiselina kako bi pozitivno utjecali na zdravlje djeteta.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Omega-3 m.k., Trudnoća i dojenje,

Komentari