Nedavno američko istraživanje provedeno na više od 1800 ispitanika pokazalo je – za vrijeme 12-godišnjeg perioda praćenja – kako povećana, redovita konzumacija ribe i suplementacija omega-3 masnim kiselinama smanjuje rizik od nastanka sljepoće.
Najčešći uzrok sljepoće u zapadnom svijetu je makularna degeneracija, poremećaj koji starenjem urokuje propadanje završetaka očnog živca i dijelova očne pozadine, najprije uzrokujući gubitak centralnog vida, a naposlijetku dovodeći i do potpune sljepoće.
Kako bi se taj proces propadanja zaustavio, znanstvenici preporučuju redovit unos višestruko nezasićenih masnih kiselina, od kojih stavljaju naglasak na DHA (dokozaheksaenoičnu kiselinu) koje bi trebale zauzimati 0.11% ukupnog dnevnog energetskog unosa. Istraživanja su, naime, pokazala kako takav unos smanjuje rizik od nastanka makularne degeneracije za čak 38%.
Izvor: American Journal of Clinical Nutrition, October 2009