Datum objave: 09. 02. 2010.

Čini se kako su, udruženim snagama, znanstvenici iz Kanade i s Tajlanda pronašli mehanizam kojim omega-3 masne kiseline poboljšavaju kognitivnu sposobnost, pamćenje i kapacitet za učenje. Prema njihovim nalazima, E-EPA tj. etil-eikosapentaenoična kiselina podiže razinu neurotransmitera acetilkolina, neophodnog za održavanje spomenutih funkcija.

Taj učinak postiže se putem poticanja ekspresije čimbenika rasta živaca u hipokampusu (središnji dio mozga) koji sprječava smanjenje razine acetilkolina, odnosno potiče njegovo otpuštanje u centralnom živčanom sustavu.

S obzirom da je Alzheimerova bolest najčešći oblik demencija starije životne dobi, koja trenutno zahvaća više od 13 milijuna ljudi diljem svijeta, činjenica da redovita suplementacija omega-3 masnim kiselinama može pridonijeti njegovoj prevenciji, u svakom slučaju budi nadu te potiče na daljnja istraživanja.

Izvor: Journal of Neurochemistry, Vol 112, February 2010

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani,

Komentari