Datum objave: 17. 01. 2012.

Debljina je globalna epidemija koja pogađa sve više djece. Čak 15% djece u dobi od 3 do 17 godina ima prekomjernu tjelesnu masu. Stoga se nastoji spriječiti pretilost učinkovitim metodama već u najranijim fazama razvoja.

Istraživanje njemačkih znanstvenika otkriva da primjena ribljeg ulja (omega-3 masnih kiselina) tijekom trudnoće nema protektivni učinak na razvoj masnog tkiva ploda.

Znanstvenici su u studiji INFAT željeli istražiti rani razvoj masnog tkiva, odnosno kako sastav masnih kiselini u prehrani majke tijekom trudnoće i dojenja utječe na plod. Naglasak je prvenstveno bio na omjeru omega 6 i omega 3 masnih kiselina

Kod dojenčadi, mjerena je debljina kožnog nabora, u redovitim intervalima od rođenja do 12. mjeseca života, kako bi se procijenio rast masnog tkiva u djeteta. Također, i pomoću ultrazvuka mjerena je debljina potkožnog masnog tkiva na trbuhu.

Na kraju istraživanja nije bilo razlike između grupa žena koje su u svojoj prehrani imale ili veći udio omega-3 ili omega-6 masnih kiselina, čime nije dokazana učinkovitost primjene kapsula ribljeg ulja tijekom trudnoće kao načina kontrole rasta masnog tkiva i tjelesne mase u novorođenčadi i dojenčadi.

Izvor: Technische Universität München (TUM)

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani, Trudnoća i dojenje,

Komentari