Mirja Zupčić

Datum objave: 16. 07. 2019.

Unos visoke doze DHA masne kiseline tijekom šest mjeseci pomaže djeci i adolescentima da se lakše nose sa simptomima poremećaja pozornosti s hiperaktivnošću (engl. Attention Deficit Hiperactivity Disorder, ADHD), pokazali su rezultati novog istraživanja znanstvenika iz Španjolske.

U randomiziranom, dvostruko slijepom placebo kontroliranom istraživanju sudjelovalo je 66 ispitanika dobi između 6 i 18 godina, podijeljenih u dvije skupine. Ispitanici su dobili vrećice koje su sadržavale ili placebo ili 1000 mg DHA masne kiseline, 90 mg EPA, 150 mg DPA i 4,5 mg vitamina E.

Djeca koja su imala manje od 32 kg dobila su jednu dozu odnosno jednu vrećicu dnevno, dok su djeca veće tjelesne mase dobila dvije doze dnevno. Nakon šest mjeseci primjene rezultati su pokazali kako je u skupini koja je unosila DHA došlo do promjene u ponašanju, dok u placebo skupini nije.

Pozitivne promjene u DHA skupini primijećene su već nakon tri mjeseca trajanja istraživanja. Osim ponašanja, različitim testovima ispitane su i kognitivne sposobnosti djece, a rezultati su pokazali kako je u obje skupine došlo do poboljšanja, no veći napredak zabilježen je u DHA skupini.

Neka su ranija istraživanja također pokazala kako unos DHA masne kiseline u obliku dodatka prehrani predstavlja blagotvornu potpornu terapiju za djecu i adolescente s ADHD-om. Meta analiza londonskih znanstvenika objavljena 2017. godine, koja je uključila pregled sedam istraživanja i obuhvatila više od 500 djece i adolescenata, pokazala je kako su omega-3 masne kiseline povezane s poboljšanjima kliničkih simptoma ADHD-a. Dodatno, tri su istraživanja, s više od 200 djece i adolescenata, pokazala kako omege mogu povoljno utjecati na pažnju.

Izvor: Neuropsychiatric Disease and Treatment

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: ADHD, Omega-3 m.k., Zdravlje djece,

Komentari