Datum objave: 29. 02. 2012.

Retinitis pigmentosa je bolest oka karakterizirana oštećenjem mrežnice. Vjeruje se da genetika ima ključnu ulogu u nastanku ovog poremećaja. Osobe koje boluju od ove bolesti izgube, tijekom vremena, periferni i centralni vid, a često i u mlađoj dobi razviju mrenu ili makularni edem.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Archives of Ophthalmology, uključivanje dugolančanih omega-3 masnih kiselina u prehranu može spriječiti gubitak vidne oštrine u osoba s poremećajem mrežnice oka koji se zove retinitis pigmentosa.

Provedeno je istraživanje na 357 bolesnika koji su bili podijeljeni u dvije skupine: oni koji su dobivali manje od 0.2 grama ili više od 0.2 grama omega -3 masnih kiselina.

Rezultati su pokazali da se tijekom vremenskog razdoblja od 4 do 6 godina usporilo oštećenje vidne oštrine kod oddraslih osoba koje su dobivale prehranu obogaćenu omega-3 masnim kiselinama.

Rezulati jednog drugog istraživanja, objavljenog u časopisu Acta Ophthalmologica, ukazuju da bi omega-3 masne kiseline mogle pomoći u sprečavanju pojave makularne degeneracije povezane s dobi (AMD).

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani,

Komentari